HomeWhat's HotWhat does it mean for IKEA to move to the city center?

What does it mean for IKEA to move to the city center?

There is no parking available at the new IKEA store in Vienna. But there he has 160 trees, which contribute to a small microclimate. This building is not a compact, closed block, but a porous building, almost like a huge shelf, which allows the sun, air and light to reach the interior, and above all does not deprive the building of air or light . Surround him.

There is also a large rooftop terrace that is open to the public. And as its architect shows, the Austrian Jakob Dunkle (1963). His Gerd Erhartt (1964) and his Peter Sapp (1961) from the Querkraft Architekten studio want to be good neighbors. Neighbors, coexistence. And kindness. Such respect for what exists is rare in modern commerce, especially in a commerce that transports large quantities of goods and is accustomed to moving its population to the suburbs, attracted by low prices. The use of cars in cities is encouraged.

Detail of the roof of a public plaza where trees, observation decks and solar panels coexist.

This building aims to do the opposite. And beyond a commercial decision, that means a paradigm shift. With the rising cost of living downtown, IKEA may have to adjust its prices in the future or decide to reduce profits at some stores. Customers should also consider whether it is convenient to arrive at the store by subway and purchase furniture. Or walking. Also, if you are willing to pay for alternative transportation, the cost of the product will increase. In short, it’s about questioning the way we buy, consume, and build cities. At stake is the air in our big cities, the health of our residents, and the current state of our planet.

The building, which is one of the finalists for the Mies van der Rohe Prize, is therefore shaded by its own openings that act as ledges 4.5 meters deep. A decoration store is on his ground floor, and a hostel is built above it. Joe & Joe. Everyone, including guests, customers, and citizens, will have access to the rooftop, which has been converted into a public plaza. There, the photovoltaic panels that power the building provide shade and coexist with trees and a space to watch them grow in a vantage point overlooking the city.

In addition to downsizing, coexisting with other businesses, and relocating to a central location, the facility has upended IKEA’s traditional spatial configuration, this time choosing a location with direct access to products within a short distance. Built with prefabricated columns and his 10×10 meter modules, this property can almost be called another piece of furniture.

Source: Elpais

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments